Pengikut

Khamis, 11 Mac 2010

RAGAM MANUSIA


CERITA 1:
Ada seorang lelaki telah pergi ke kedai gunting rambut untuk menggunting rambut dan janggutnya. Apabila tukang gunting rambut itu memulakan tugasnya, mereka pun berborak mengenai banyak perkara. Tetapi, apabila mereka mula berbicara mengenai Allah, tukang gunting itu pun berkata:
Saya tak percaya Allah itu wujud”.
Kenapa kamu kata begitu?” Tanya si pemuda itu tadi.
Cuba kamu keluar di tengah jalan tu dan tunjukkan pada saya yang Allah itu wujud. Kalau betul Allah itu wujud, kenapa ramai sangat orang sakit kat luar tu? Kenapa masih ada kanak-kanak yang terbiar? Kalau betul Allah wujud, dah tentu tiada kesakitan dan keperitan hidup dalam dunia ni bukan? Saya tak dapat bayangkan Allah yang Maha Penyayang boleh membenarkan semua ini berlaku..”

Si pemuda itu pun berfikir sejenak. Tetapi dia tidak memberi sebarang jawapan kerana tidak mahu memulakan pertengkaran. Selepas si tukang gunting rambut itu menghabiskan tugasnya si pemuda itu pun pergi. Selepas beberapa langkah, pemuda tadi ternampak seorang lelaki berambut panjang, selekeh, kotor, dengan janggut yang tidak terurus. Si pemuda itu pun berpatah balik dan pergi semula ke kedai gunting rambut tadi dan berkata:

“Kamu tahu tak yang sebenarnya tukang gunting rambut juga tidak wujud?”
“Kenapa kamu kata macam tu sedangkan saya baru saja gunting rambut kamu tadi?!” kata si tukang gunting rambut.

“Tidak!'' kata si pemuda. “Kalau benar tukang gunting rambut wujud, dah tentu tidak ada orang yang berambut panjang, tidak terurus dan kotor serta janggut yang panjang dan kotor macam lelaki di tepi jalan tu.”

“Ah! Tukang gunting rambut memang wujud! Lelaki tu jadi macam tu sebab dia tidak datang pada saya untuk menggunting rambutnya!” kata si tukang gunting rambut.

“Tepat sekali” kata si pemuda. “That’s the point! Allah juga wujud. Itulah yang terjadi (keperitan dan penderitaan) jika manusia tidak mengingatinya dan kembali kepadaNya untuk memohon pertolongan”.

CERITA 2:

Ada seorang pemuda mempunyai persoalan yang merunsingkan pemikirannya. Jadi dia ambil keputusan untuk bertanya pada tok imam di kampungnya.

Pemuda: Saya ada tiga soalan yang ingin bertanya pada tok imam:

Soalan pertama; Tunjukkan kepada saya bukti kewujudan tuhan itu?

Soalan kedua; Apa yang dimaksudkan dengan takdir?

Soalan ketiga; Syaitan dan neraka diperbuat daripada api, tetapi mengapakah syaitan dicampak kedalam neraka dan bukannya kedalam air?

Lalu tok imam menampar pemuda tersebut dan berkata.

Tok imam: Tamparan ini untuk menjawab ketiga-tiga soalan tadi, sakit tak tamparan itu?

Pemuda: Tentulah sakit!

Tok imam: Boleh tunjukkan pada saya rasa sakit itu?

Pemuda tersebut terdiam dan itulah jawapan untuk soalan pertama tadi.

Tok imam: Saya nak tanya adakah malam tadi saudara bermimpi saya akan menampar saudara atau telah tahu saya akan menampar saudara?

Pemuda: Tidak!

Jadi, itulah yg dinamakan takdir, soalan kedua sudah pun terjawab.

Tok imam: Tangan ini diperbuat daripada apa ya?

Pemuda: Tanah!

Tok imam: Jadi tamparan tadi menunjukkan pertembungan antara tanah dan tanah dan itu juga menyakitkan. Jadi, syaitan juga akan berasa kesakitan jika di humban kedalam api.

Terjawab sudah soalan ketiga.

Lalu pemuda itu pulang ke rumah dengan penuh keinsafan.

Pengajaran dari kisah ini, jangan mempersoal dan meragui kekuasaan Allah Subhanahu Wa Taala.

cerita ini khas untuk sahabat2 yang belum membacanya...

1 ulasan:

  1. salam...saja menjenguk....bez jugak bace kisah kewujudan tuhan ni...logik n bley dipraktikkan bile ade pertanyaan dri makhluk2 sebegini...k.. thakz 4 this text...:)

    BalasPadam